NLP Excellence

Ako si vybrať kouča

V diaľke na mori je loď. Je biela a už na prvý pohľad vidno, že toto nie je jej prvá plavba. Loď sa pohupuje v rytme vĺn, ktoré ju unášajú. Na palube je človek. Obráti svoju tvár k slnku a pomalými, hlbokými nádychmi začne vdychovať slanosť mora. Vybral sa len tak, do neznáma s očakávaním úžasných dobrodružstiev.

Počula som, že  človek okolo tridsaťpäťky, začne postupne chcieť od života viac. Vraj začne hľadať hlbší zmysel, dôvod svojho bytia na tejto zemi. Začne pociťovať nesmiernu túžbu zanechať svoj odkaz, začať robiť niečo zmysluplné. Doterajšia snaha byť len tak a užívať si čo život prinesie, mu pod ťarchou pribúdajúcich rokov príde ako zabitý čas.


Kamarát mi hovoril, že jeden jeho známy začal blázniť. Vraj sa začal správať ako pubertiak. Podľahol adrenalínovým športom, skočil bungee jumping, zmenil šatník a dokonca si kúpil motorku. Poprechádzal na nej celé Slovensko krížom-krážom. Vraj až tak neblbne  – povedal mu – vraj je na tom dobre. Iný jeho kamoš totiž odišiel na rok do Indie hľadať svoju duševnú rovnováhu. Vyhorel v práci, tak vraj reset. 

Nech je ako chce, každý by mal nájsť v živote svoje šťastie a čo je dôležité, byť ok so svojím životom.

Osobne vnímam toto hľadanie ako dôležitú súčasť uvedomovania sa a vlastného rastu. Nájsť svoj cieľ a cestu k nemu. Vedieť reagovať na situácie, ktoré po ceste vzniknú. Spoznávať sa a rásť ako osoba v súlade so svojím vnútrom.

Pretože to je spôsobom, akým je možné vnášať hodnotu do vlastného života a pomáhať tvoriť lepší svet.

No, ale ako to urobiť, Keď lode sa nechajú unášať vlnami? Chce to navigátora, chce to veslo, chce to sprievodcu.

Kouč môže byť týmto sprievodcom. Je to človek, ktorý vám pomôže toto všetko dosiahnuť. A nech je už váš cieľ akýkoľvek, hoci aj nejasný – kouč nájde tú opustenú loď v mori a pomôže vám ju odnavigovať do cieľa.

Dostávam otázky, kto je kouč a ako nájsť toho správneho. Rozlíšiť kouča dokážete jednoducho, neradí vám. Pretože koučing je o vás, o vašich cieľoch, o vašich plánoch, o vašich pocitoch…… jednoducho o vás. Ak si vyberiete kouča, ktorý má ukončený tréning ICF a venuje sa koučingu, nestúpite vedľa.

„ ICF SK je vyhľadávanou organizáciou pre vysoký, medzinárodný štandard úrovne koučovania svojich členov. Určuje štadard kvality  v koučovaní a rozvoji koučov. Pre koučov a záujemcov o koučing poskytuje dlhodobý, systematický, na medzinárodnej úrovni rozvoj od vzdelávania až po certifikáciu ICF.“

A ako nájsť toho správneho kouča pre vás?

Väčšina koučov ponúka svoje prvé stretnutia grátis. Slúžia na to, aby ste zistili, či si vzájomne sadnete alebo nie. Každý kouč je špecifický svojím prístupom, každý z nich má svoj vlastný koučovací štýl a používa rôzne techniky. Kouč vie vycítiť, kedy môže zatlačiť a kedy má byť jemný. Vie sa prispôsobiť a vnímať vás bez posudzovania, tak ako ste. Ak idete out of grey zone, viete že môžete svojmu koučovi dôverovať, že vám tieto rozporuplné pocity pomôže zvládnuť. Lebo povedzme si pravdu, koučing je náročný – lebo rieši, lebo posúva, lebo hojí staré rany a transformuje. A pri tej transformácii opúšťate seba ako poznáte, opúšťate svoje limity, opúšťate svoje presvedčenia a nechávate ich za sebou……

A ostaňte pri ňom, pri svojom koučovi, lebo má svoj štýl, ktorý vám vyhovuje. Lebo toto je cesta, transformácie a posunu. Systematická práca na sebe.

Koučing je majstrovstvo, ktoré dokáže vykresať z hliny nového Adama alebo Evu. Dokonalú v očiach ich samých. A to chce čas, pretože socha nevzniká za 60 minút, pretože vdýchnuť život tam, kde bola len mŕtva hlina chce čas.

Koučing nie je o jednom stretnutí, koučing je proces, proces premeny.

Kamoš sa vrátil z Indie, zmenený na nepoznanie. Našiel čo hľadal – časť seba. Našiel vnútorný pokoj. Zrazu sa mu zdali veci okolo neho zbytočné, pretože našiel niečo viac, niečo čo v ňom zarezonovalo a on pochopil.

Druhý si nechal motorku, pretože sa do nej zamiloval, pretože mu dávala pocit slobody. Ten pocit, ktorý už dlho nezažíval. A brázdi na nej Európu s úsmevom na tvári, ak mu práve do neho neprší.

A ja J som sochár, som navigátor, som kouč. A pomáham ostatným, nájsť ich prístav. Používam silné zbrane NLP, lebo v ne verím. No čo je najdôležitejšie verím každému z vás, že viete dosiahnuť čo potrebujete. Chce to len mať gule …..

A napríklad ísť za zmenou so mnou s Koučovacím balíčkom 3 + 1.

Komentáre vypnuté na Ako si vybrať kouča