Nezaradené,  NLP Excellence,  Pre koučov

Ticho v koučingu alebo len tak

„Mám potrebu niečo povedať, je akosi dlho ticho.“

Ticho vraj lieči. Aspoň tak sa to hovorí, však? Asi o pravdivosti týchto slov nikto nepochybuje. Veď v prípade, že sme chorí, potrebujeme ticho.

Ticho lieči nielen telo, ale aj našu dušu. No tak, ako môže byť ticho liečivé, môže byť aj ničivé. Pretože nie každý je ochotný ticho rešpektovať.

Poďme sa spolu pozrieť bližšie ako to vlastne je.

Ticho v koučingu

V koučingu ma ticho nezastupiteľnú úlohu. Vtedy sa totiž dejú veci. Vtedy dávame priestor klientovi na vlastné myšlienkový pochody, upratanie si toho, čo povedal.

Ako klient

V role klienta som sa niekedy cítila trápne, keď na mňa kouč „čučal“. Hlavou mi behalo, či mám niečo povedať, o čom to ticho je…..a v podstate som sa sa zaoberala skôr tým, ako vlastne mám tomuto tichu rozumieť. No bolo to len prvý krát. Nasledujúce razy, som začala vnímať ticho ako niečo, čo skutočne potrebujem. Lebo vtedy som mala priestor pre seba.

Keď som v pozícií kouča, viem, že mnohí klienti môžu prežívať podobné pocity. Verte, že v rámci koučovacieho procesu, je ticho potrebné.

Ako kouč

Tak tu by som mohla písať a písať. A tak začnem pekne od začiatku. Na začiatku koučovania bolo „byť ticho“ obrovskou výzvou. V hlave mi šrotovali myšlienky:

  • nie je to trápne
  • nemala by som niečo povedať
  • čo ak klient nechce ticho
  • vnútorné výkriky….ááááá


Teraz sa nad týmito riadkami usmievam, avšak vtedy mi do smiechu rozhodne nebolo. Zdá sa to ako blbosť, no dajte si ruku na srdce, kto z vás koučov na začiatku práve s týmito myšlienkami nebojoval.

A že ste si tú ruku dali na srdce všetci, však?

Ja vnímam prácu s tichom ako experimentálnu hru vnímania seba, svojich pocitov a vnímania klienta.

Taký malý pokus

Dovolila som si malý pokus, ku ktorému vás pozývam tiež. V rámci jedného z mojich kurzov som mali tréning ticha. Po 5-tich minútach rozprávania sme si dali 2 minútovú pauzu.

Úlohou bolo vnímať, čo sa v nás deje.

Reakcie boli rôzne. Niekto mal potrebu niečo povedať, na zahriakol sa a nepovedal. Iní sa usmievali počas pauzy. Niektorí začínali byť nervózni.

Dali sme si spätnú väzbu, čo sa v nás deje a zopakovali proces ešte 5 krát.

Trénovanie a vnímanie ticho je zručnosť, ktorú dokážete v sebe vycibriť. Rovanko ako moji študenti, ktorí si teraz ticho už užívajú.


Veď ako často máme v živote možnosť mať len tak TICHO.


Komentáre vypnuté na Ticho v koučingu alebo len tak