NLP Excellence,  Pre koučov

Ako posilňovať neuroplasticitu

Neuroplasticita je schopnosť mozgu zmeniť štruktúru alebo sa prepojiť, keď rozpozná potrebu adaptovať sa.

Čo je neuroplasticita

Nikdy nie je neskoro začať starať sa o seba. A ak pri tom podporujete neuroplasticitu, o to lepšie. Poďme sa teda pozrieť, aké činnosti tomu napomáhajú.

Neuroplasticita okrem iného znamená, že emócie, ako je šťastie a súcit, možno pestovať rovnakým spôsobom, akým sa človek môže opakovaním naučiť hrať golf a basMeditácia sa odvoláva na to, čo je v neurovede známe ako neuroplasticita; čo je uvoľnenie starých nervových buniek alebo pevného zapojenia v mozgu, aby sa vytvoril priestor pre vznik nového.

Craig Krishna

Čo napomáha obnovovaniu neuroplasticity

Meditácia

Meditácia má vplyv na neuroplasticitu a skutočne k nej dochádza. Bolo vykonaných množstvo výskumov v tejto oblasti. Myslím, že pozitívny účinok meditácií dnes už nik nespochybňuje. Pomáha:

  • Sústredeniu sa
  • Uvedomovanie si vlastného tela a emócií

Meditácii sa odporúča venovať denne. Ak na ňu nie ste zvyknutý, postačí na úvod pár minút. Neskôr môžete tento čas predlžovať. Ak neviete, ako na to, existuje množstvo kurzov alebo stretnutí, kde sa to naučíte.

Malý tip na začiatok: Sadnite si na rovný povrch. Nohy nech sa vám opierajú o zem, ruky majte na kolenách. Dýchajte zhlboka a sústredte svoju pozornosť na dych. Keď vám začnú myšlienky utekať, vráťte svoju pozornosť k dychu.

Cvičenie

Pravidelné aeróbne cvičenie má merateľné výsledky v spojení so zmenami v mozgu. Vďaka cvičeniu sa dodáva do mozgu kyslík, ktorý spôsobuje zväčšenie objemu mozgu. Odporúča sa aspoň 150 minút miernej aeróbnej aktivity alebo 75 minút intenzívneho aeróbneho cvičenia týždenne.

Pri aeróbnom cvičení si dajte pozor na držanie tela, aby ste pri zlepšovaní neuroplasticity zároveň nelámali svoje kosti 🙂 Odporúčam beh, aerobic, čokoľvek so zvýšenou tepovou frekvenciou.

NLP koučing

NLP je zamerané na zmenu neurónových zakončení. Pracuje sa s poznatkami z neurovied a teda aj s poznatkami týkajúcimi sa neuroplasticity. Častokrát som dostala otázku, či je správne, vedomé vytváranie a menenie toho, čo sme zdelili. Toho čomu celý život veríme, toho kým sme.

Na toto mám veľmi jednoduchú odpoveď. A kým vlastne sme? Čo z toho čomu veríme, čo z toho čo žijeme, je skutočne naše? A čo z toho sme podvedome nasali?

Dozrievame, rastieme a je mnoho vecí, ktoré nám prestanú vyhovovať. No práve naše „dráhy“ nás nepustia v konaní. Čo tak prehodiť výhybku a dať konaniu voľnú cestu 😊

Kvalitný spánok

Mozog jednoducho potrebuje odpočívať, aby sa resetoval. Toto je extrémne dôležité pre učenie a pamäť. Ak vám niekto hovorí, že stačí 6 hodín spánku, nemá pravdu. Pravdepodobne bude v starobe mať problém s Alzheimerovou chorobou alebo bude viac zabúdať. To že starší ľudia nemajú dobrú pamäť je spôsobené tým, že neposiľnujú neuroplasticitu a málo spia. Nedostatok spánku má na náš mozog fatálne dôsledky. Dokonca je dokázané, že hodinový spánok po obede, prináša oveľa lepšiu efektivitu. Nuž nie nadarmo existuje siesta.

Neustále učenie sa a sebarozvoj

Čokoľvek nového sa učíte, napomáha to neuroplasticite. Učenie sa nového jazyka a jeho precvičovanie, je najefektívnejšie v súvislosti so zlepšovaním neuroplasticity. No učiť sa môžete aj tancovať, hrať na hudobný nástroj, maľovať.

Pozrite si rozprávku V hlave. Nepoznám nič lepšie, čo poukazuje na to, ako to v našom mozgu funguje. Pochopia to aj deti.

Redukcia stresu

Stres zabíja neuroplasticitu. Čím skôr sa naučíte zvládať stresové situácie a tým pádom svoju reakciu na ne, tým skôr dáte možnosť svojmu mozgu byť fit.

Stresové situácie vám pomôže zvládať aj nereagovať v situáciách, kde by ste chceli. Postačí, keď začnete zhlboka dýchať a necháte si veci v hlave uležať. Možno zistíte, že reagovať vôbec nepotrebujete.

Byť zanietený

Dr. Michael Merzenich uvádza, že zmena mozgu bude významnejšia, ak budete motivovaní a zanietení. Ak nájdete dobrý dôvod pre učenie, budete sa viac snažiť a sústrediť sa na plnenie úloh.

Je dôležité vedieť si dobre stanoviť cieľ a tak, aby bol v súlade s vaším vnútrom. Jedine tak získate motiváciu a zanietenosť.

Čítanie príbehov

Okrem toho, že čítanie príbehov je relaxačné, zistila so aj ich nadväznosť na zlepšenie neuroplasticity. Fikcie umožňujú aj trénovanie vizualizácií a s touto činnosť je možné začať v každom veku.

Dávajte si však pozoro na to, aké príbehy čítate. Pretože čítané písmo si budete v hlave vizualizovať ako film. A nie všetky filmy chceme pozerať.

Strava

Vitamín D a ma Vitamín D a magnézium spôsobujú zlepšovanie neuroplasticity. Nemusím asi ani hovoriť, aký vply ma nezdravá strava na celý náš organizmus. A to sa týka aj samotného mozgu.

Jesť zdravo a vyvážene. Naše telo má energiu dávať do iného ako je zvládanie trávenia ťažkých potravím. Ak ho pravidelne zahlcujeme slaninkou, ťažkými jedlami, neostáva nám energia možno na to cvičenie.

Používajte opačnú ruku

Ak ste praváci, tak ľavú. Ak ste ľaváci, tak pravú. Posilľnuje to tvorbu nových neurálnych spojení rovnako, ako posilňuje tie existujúce.

Skúste napísať akúkoľvek vetu inou rukou. Alebo pri miešaní ruky striedajte. Rovnako ak chodíte napríklad na kolobežke, vymieňajte si nohy. Ide o prepájanie hemisfér.

Hrajte video hry

Áno, hranie hier má svoje benefity.  Čo vlastne podporujú:

  • motorické schopnosti
  • pamäť a reakčný čas
  • schopnosť uvažovať, rozhodovať sa a riešiť problémy
  • odolnosť
  • spolupracovať
  • zvládať prehry

Každý typ hry prináša iné benefity. Efekt sa prejaví po 16 hodinách hrania. Určite hry pridajte do svojho voľného času. Pomáhajú zlepšiť neuroplasticitu. Všetko však s mierou.

Hudba

Vďaka hudbe vieme mať rôzne nálady. Pomáhajú nám koncentrovať sa, pomáhajú nám pamätať si informácie. Liečivé účinky hudby sa prenášajú do Muzikoterapie a rôzne iné typy sú používané aj v rôznych iných terapiách.

Istý výskum odporúča spojiť hudbu s tancom, umením, hraním cvičením. Rozhodne pomáha neuroplasticite.

Rozvíjame si tím

  • Lepšie zvukové a vizuálne vnímanie
  • Zlepšovanie sústredenia
  • Zlepšovanie pamäte
  • Koordinácia a motorika

Netrápte sa, že neviete hrať na hudobný nástroj, nikdy nie je neskoro s tým začať. Ak ani to nie je podľa vás, postačí hudbu počúvať. Veď je známe, že počúvanie Mozarta napomáha nášmu mozgu.

Cestovanie

Vďaka cestovaniu získame nové obzory, skúsenosti. Naučíme sa prispôsobiť inému životnému štýlu, kultúre danej krajiny. Rovnako cestovanie napomáha zlepšovanie komunikačných zručností.

Pár tipov ako začať:

  1. Začnite cvičiť (ideálne aeróbne cvičenie)
  2. Stavajte puzzle
  3. Umyte si zuby druhou rukou
  4. Naučte sa každý týždeň nové slovo
  5. Tancujte, kedykoľvek máte chuť
  6. Odovzdajte svoje vedomosti a naučte niekoho niečo nové
  7. Počúvajte hudbu
  8. Choďte do obchodu/ školy/ práce/ inou cestou
  9. Naučte sa nový jazyk
  10. Začnite s jogou alebo tai chi

www.yourcoach.sk

Komentáre vypnuté na Ako posilňovať neuroplasticitu