NLP Excellence

NLP a spánok

„Ak chcete byť úspešný, musíte skoro vstávať.“

Skoré vstávanie je jedno z vecí, ktoré robia úspešní ľudia. Skoro vstávajú. A idú si zabehať, cvičiť a majú plno energie. Ich biznis rastie, oni rastú…..minimálne tak je to prezentované.

A vy to skúsite. A úspech nevidíte. Naopak, ide s vami dole kopcom.

Nedávno som prečítala úžasnú knihu od Matthewa Walkera – Prečo spíme. Autor sa venuje výskumu spánku viac ako 20 rokov a v samotnej knihe uvádza viacero štúdií ohľadne spánku a následné zistenia. Skutočne veľmi dobrá kniha. Mimo iné, je v nej aj spomenuté nasledovný fakt.

„Cyrkadiánny rytmus máme daný a nie je možné ho meniť. Niektorí sú ranné vtáčatá a niektorí sú nočné sovy. V puberte sa cyrkadiánny rytmus posúva a tínedžeri vydržia byť hore dlhšie a ráno dlhšie spať. Vstávať na strednú školu skoro ráno, ich uberá o dôležitý spánok, ktorý je pre nich potrebný.  Seniori majú posunutý cyrkadiánny rytmus tak, že potrebujú ísť spať skoro večer a naopak skoro ráno vstávať. Sú to prirodzené zmeny spánkových vzorcov, ktoré nie je možné ovplyvniť.“

Pracujte s tým, ako to máte vy!!! Ak ste ranné vtáča, tak ráno vstaňte. Ak ste nočná sova, tak si pospite.

Spánok je alfa & omega pre náš život. Priznám sa, veľmi rada spím, veď je to činnosť pri ktorej nič nemusíte, len si ležíte a ako bonus sa telo regeneruje a zapisuje si všetko naučené.

No nie všetci majú to šťastie a spávajú dobre. Ak to tak nie je, má to výrazný dopad na celkové fungovanie. Okrem toho, že sa vám chce spať, ste podráždený, neviete sa sústrediť a iné. Ak problém so spánkom trvá dlho, má to výrazný vplyv na kvalitu života.

Nepovažujem sa za experta v tejto problematike a už vôbec nechcem zasahovať do práce ľudí, ktorí sa tejto téme venujú roky. No niečo predsa len s tým, dokážem urobiť z pohľadu NLP a zlepšiť kvalitu života.

Čo môže spôsobovať nespavosť

Dôvodov je viacero, no spomeniem len niektoré z nich.

  1. Nezvládnutie stresu

Nespavosť je spôsobená nezvládnutím stresu. Čím viac ste vystresovaní, tým viac máte zahltenú myseľ rôznymi vecami a máte potom problém ich z mysle dostať, čo spôsobuje problém so zaspávaním alebo s kvalitou spánku.

  1. Odkladanie vecí

Ďalším dôvodom pre nespavosť môže byť prokrastinácia. Mávame veľa nedokončených vecí, a tak rozmýšľame, ako ich dokončiť alebo rozmýšľate odkiaľ začať ich riešenie. Tento chaos spôsobuje problém so zaspávaním.

Naše úlohy vieme potlačiť, no zanechávajú v nás emocionálne stopy, ktoré spôsobujú stres. Keď sa potom snažíme relaxovať, cítime sa bdelí. Tento stres spôsobuje aj skoré vstávanie

  1. Slabá príprava na spánok

Aj keď  nie sme vystresovaní je možné vytvoriť si návyky, ktoré spôsobujú našu nespavosť. Patrí medzi ne pitie kofeínových nápojov vo večerných hodinách, mať  príliš akčný večer, robiť si starosti, že ďalší deň musíme skoro vstávať kvôli nejakej udalosti. Ak to robíme často, vytvoríme si zvyk, ktorý spôsobuje problém so spaním.

  1. Strach z toho, že nezaspíme

Väčšina dospelých má prerušovaný spánok. Náhodné vstávanie počas noci je v poriadku. No ak sa začneme na toto vstávanie zameriavať, môže to spôsobiť bdelý stav mysle, čo spôsobí zle zaspávanie a pokračovanie v spánku.

  1. Ťažké zaspávanie

Spánok má prísť prirodzene. Nemôžete sa nútiť ísť spať. Je to ako nútiť sa uvoľniť sa. V tomto prípade platí, menej tlačiť na pílu a nechať spánku prirodzene prísť.

Spoločnosť a prístup k spánku

V oblasti prihliadnutia na spánkové potreby jednotlivých skupín máme ešte stále čo robiť. Veľa spoločností ma flexibilnú pracovnú dobu, čo napomáha začať v práci podľa potrieb jednotlivca. Stále je však v našej spoločnosti zavedený syndróm cvikacích kariet. Skoré ranné vstávanie, aby sa „všetko“ stihlo.

„Kľúč k tomu, čo nazývame emocionálna inteligencia – záleži od dostatočného REM spánku, každý deň. Druhým evolučným prínosom REM spánku, je kreativita.“

NLP a nespavosť

Ako som spomínala, mnoho ľudí nedokáže zaspať kvôli tomu, že myslia na veci, ktoré ich stresujú. NLP dokáže pomôcť myslieť na pozitívne veci, odbúrať stres, pracovať na rutinách, ktoré stres spôsobujú. Môžete použiť hypnózu. A tým pomaly umožniť aj lepší spánok.

„Ideálne je spávať 8 hodín, nie menej. Spánkovú depriváciu nie je možné dobehnúť. Čo sa za jednú noc zamešká, je zameškané. Ľudia, ktorí si myslia, že im postačuje spávať menej, sa oberajú o svoju kreativitu, emočnú inteligenciu a majú vysokú pravdepodobnosť, že ich postihne Alzheimerova choroba.“

Robte dychové cvičenia, ktoré uvoľnia vašu myseľ od starostí a umožnia vám lepší prístup k riešeniu. Odbúrajte svoje psychické napätie nejakou fyzickou aktivitou. Plánujte a organizujte sa v čase. Verte si, že spánok príde a povzbudzujte sa pozitívne: “Teraz všetko nechám tak, môže to počkať do zajtra.“

Vy dokážete ovládať svoje myšlienky a to isté platí aj pre myšlienky, týkajúce sa spánku.

A ako je to s tými úspešnými?

„Mendelejev mal sen, ktorý viedol ku vzinku periodickej tabuľky prvkov, k zoradeniu všetkých známych prvkov v prírode. Ottovi Loewimu sa snívalo o dômyselnom pokuse vykonanom na srdciach dvoch žiab, ktorý by konečne odhalil, ako nervové bunky navzájom komunikujú prostredníctvom chemických látok (neurotransmiterov), uvoľňovaných do úzkych medzier, ktoré ich oddeľujú (synapsie) a nekomunikujú priamym elektrickým signálom, ktorý by bol možný len vtedy, keby sa bunky fyzicky dotýkali jedna druhej. Za tento objav získal Nobelovu cenu. „
„Edison používal „prestávku na genialitu“, ktorá spočívala v spaní. Vraj údajne držal v ruku guličkové ložiská, ktoré padli v momente keď zaspal a uvoľnili sa mu svaly. Tieto ložiská padli na hrniec, ktorý mal pod nimi pripravené. Pád ložísk ho zobudil a vtedy zi zapísal všetky kreatívne nápady, ktoré ho v danom momente napadli.“„Paul McCartnez v spánku vytvoril piesne – Yesterday, Let it be.“

Zoznam spánkových centier nájdete tu:

https://www.vyspimesa.sk/article/sk/zoznam-spankovych-laboratorii-v-sr

Komentáre vypnuté na NLP a spánok