NLP Excellence,  Pre koučov

5 výhod NLP koučingu

Mnoho ľudí sa ma pýta, prečo používam v koučingu NLP (Neuro-lingvistické programovanie). Tak sa poďme spoločne na to pozrieť.

Predstavte si, že si zasadíte ovocný strom. Tešíte sa, že na jeseň budete zbierať jeho plody a už sa vám zbiehajú slinky na to chutné ovocie.

Celý rok sa s touto vidinou o svoj strom staráte. Striháte ho, polievate, hnojíte.

Príde jeseň, no žiadne ovocie na ňom nie je. A tak začnete rozmýšľať, čo spôsobilo, že sa nič neurodilo. Vrátite sa späť v myšlienkach, ku všetkej tej staroslivosti, ktorú ste stromu venovali. A začnete rozmýšľať, či ste všetko urobili správne. Po týždňoch pátrania zistíte, že strom ešte nemal dostatočné korene na to, aby mohol rodiť.

Keď staviate svoj koučing na slabých koreňoch, budete mať pocit, že vám niečo chýba. Rovnaký pocit som mala, keď som ukončila svoj prvý koučovací výcvik. Potrebovala som posilniť svoje korene predtým, ako začne rásť samotná koruna.

Byť profesionálom vo svojom odbore prináša neustálu prácu na sebe….. a to je jednoducho fakt. Stačí sa opýtať kohokoľvek a dostanete potvrdenie . Potrebujete mať pevné korene, aby ste mohli lepšie pomáhať tam, kde je to potrebné.

Dodajte svojej práci Hĺbku

Motivácia, staré neužitočné vzorce správania, limitujúce presvedčenia, nedostatok sebavedomia, strach, neschopnosť konať…..

a mohla by som vymenovať množstvo príčin, ktoré stoja za tým, že klient s ktorými pracujete nedosahuje potrebné úspechy. A tak s ním potrebujete pracovať tak, …. aby videl vlastný pokrok.

A možno vedieť zistiť, či vlastný pokrok vôbec v tejto chvíli chce. 

Neuro-linguistické programovanie je metóda, ktorej primárnym zámerom je skúmať, akým spôsobom ľudia a organizácie uvažujú, že dosahujú excelentné výsledky. Tento náročný proces sa nazýva Modelovanie. A samotné NLP bolo vytvorené práve modelovaním. Pozorovaním excelentných výsledok ľudí z oblasti psychológie, terapie, rodinnej terapie, rečníkov, vedcov. Ja tomu hovorím, že NLP je nádherné poskladané z Best practices tých najlepších. Tak načo chodiť inde?

Z hore uvedeného vyplýva, že práca s vnútorným svetom je alfou a omegou zmien.  Ak zmeny klienta vychádzajú z hlavy a nie sú podporované na podvedomej úrovni, nemajú dlhodobý efekt. Ostáva tam vnútri čosi, čo bráni k ich naplneniu. Je potrebné pracovať s klientom na celistvej úrovni. Úspechy závisia od toho, či je konanie v súlade s jeho vnútrom. 

Potrebujete pracovať s klientom tak, aby mal dostatok zdrojov pre vlastné zmeny. 

Ponúknite Efektivitu

Dnešná doba je rýchla a ľudia chcú rýchle riešenia. Radšej si vyklikáte Tovar v eshope a necháte si ho poslať, ako keby ste mali v obchode stráviť hodinu času jeho nákupom. Výsledok máte rovnaký.

Ľudia chcú za minimum času maximálne výsledky. Áno uvedomujem si, že niektoré veci ne je možné urýchliť a závisí to vo veľkej miere od kilenta, avšak…..


Ak máte nastavenú dohodu a teda to, kam sa chce klient uberať – dokážete ponúknuť efektívnu prácu s ním.

Klienti nechcú tráviť dlhé hodiny, kde sa ich pýtate a oni rozmýšľajú. Chcú čas koučovaním, konzultovaním, učením sa, vnímať ako efektívny a nie, ako stratu času. Chcú prísť, zapracovať na sebe, urobiť akčné kroky v krátkom čase. A tento model sú ochotní si zopakovať viackrát. Chcú rýchlosť a tú v NLP nájdete. V NLP je možné používať techniky, ktoré dokážete v závislosti od situácie vhodne použiť. Viete nimi presne zamieriť na klientov problím a pomôcť mu v jeho riešení. Efektívne a častokrát samotné prevedenie techniky trvá menej ako pol hodiny.

Ľudský mozog nie je schopný udržať dlhodobú pozornosť. Vedci zistili, že vplyvom rôznych technológií sa jeho schopnosť výrazne znižuje. A u niektorých jedincov je to iba 10 minút. Potrebujete ešte viac?

NLP nie je o technikách, rovnako ako koučovanie. NLP je o procese a preto zdôrazním – systematická dlhodobá práca s klientom. 

Flexibilita je skill 21. storočia

V začiatkoch koučovania, má mnoho ľudí tendenciu lipnúť na technike a jej dokončení. Ja som nebola iná. No koučing je o niečom inom. Je to o vnímaní klienta, kombinovaní, hraní sa. Prispôsobovanie procesu tomu, čo klient požaduje.

Rovnako je to aj pri mentoringu. Viete ponúknuť vlastnú expertízu a pomôcť klientovi – avšak klient potrebuje byť na implementovanie expertízy pripravený. 

Flexibilita je top skill 21.storočia. Kto nie je schopný sa prispôsobovať zmenám, pravdepodobne neuspeje. A týka sa to všetkého.

Vďaka NLP dokáže využiť sériu nástrojov a krásne ich kombinovať v závislosti od typu klienta, jeho potrieb a toho, kam sa samotný klient potrebuje uberať. Ak pochopíte podstatu NLP a princípy – dokážete ich krásne prispôsobiť pre maximálne využitie klientoveho potenciálu vo svojich koučingoch, mentoringoch, konzultáciách.


Pretože k cieľu vedú vždy minimálne dva cesty.

Profesionalita

Každý chce pracovať s profesionálom. Aby ste boli profesionálom, potrebujete tomu sami uveriť. 

Toto je jeden aspek. Druhý je ten, že sa budete cítiť vo svojej práci viac sebavedomo a povedzme si : „Ako ryba vo vode.“ 

Možno by ste sa divili, ale množstvo známych, svetovo-uznávaných ľudí, využíva práve NLP vo svojom živote.

Bill Gates, Oprah Winfrey, Tony Robbin’s,  J K Rowling, Tony Blair, Tiger Woods

… a to je len zlomok 🙂


K profesionalite patrí vedieť poradiť si s rôznymi stavmi, problémami, ktoré je možné riešiť koučingom. K profesionalite patrí vytvoriť vzťah s klientom a vybudovať dôveru.

K profesionalite patrí vedieť pracovať na sebe a svojom raste.

Vedieť sa ovládať, svoje emócie. Vedieť detekovať to “za” klientovými slovami a vedieť pomôcť mu efektívne riešiť jeho problém.

Potrebujete byť tým stromom so zapustenými koreňami, ktorý dokáže ponúknuť vetvy podpory. 

Profesionálom sa človek nerodí, ale stáva sa ním.

V prípade NLP si vyberajte také formy kurzov, ktoré vám pomôžu stať sa profesionálmi v tom, čo práve potrebujete.

Rozvíjajte sa skrz Kompetencie

NLP pomáha rozvíjať a dopĺňa kompetencie kouča. Kompetencie sú v podstate vlastnosti, schopnosti a stratégie profesionálneho koučingu. Jednou z kompetencíí je aj Komunikácia. A vieme, že komunikácia je základ všetkého. Predstavte si, žeby ste nekomunikovali. Verbálne a neverbálne – Je to vôbec možné?

Nie je!

Nepoznám  lepšiu metódu, ktorá by dokázala pokryť a rozvíjať kompetencie v takom rozsahu, ako práve NLP.

NLP vám nielen rozvinie vaše koučovacie kompetencie a pomôže vám pracovať na sebe v roli kouča alebo rozvíjať svoje schopnosti pri koučovacích zručnostiach, ktoré používate vo svojej praxi. 

Je to benefit, ktorý nemá vyčísliteľnú hodnotu.

Na záver len dodám

Neuro-llingvistické programovanie nie je len o získaní skvelých nástrojov a postupov pre samotné koučovanie. Je to predovšetkým o poskytnutí skutočnej transformácie klientovi. O hlbokom zážitku a zmenách v jeho živote.

Je to životný štýl, je to vedenie k excelentnosti. Samotné NLP bolo založené na základe pozorovaní špičiek v olasti psychológie, komunikácie, terapie. NLP je o zísťovaní toho, akým spôsobom úspešní ľudia a organizácie rozmýšľajú, že dosahujú excelentné výsledky. Tak vlastne vzniklo svetoznáme NLP modelovanie.

Či už hovoríme o hĺbke v koučovaní, efektivite, flexibilite, profesionalite a napĺňaní kompetencií, hovoríme o pevných koreňoch pre vašu profesiu.

 

Rozmýšľate nad tým, ako sa posunúť a vedieť viac pomôcť svojimi klientom? Práve Kurz NLP Practitioner by mohlo byť pre vás riešením, ktoré vám viem ponúknuť. Dohodnite si so mnou bezplatný telefonát a dozviete sa via.

www.yourcoach.sk

Komentáre vypnuté na 5 výhod NLP koučingu